Ondernemingen die uitbreiden en in nieuwe regio’s zaken willen doen, kunnen maar beter ook letten op de soliditeit van landen.
De Amerikaanse vastgoedverzekeraar FM-Global wijst op het belang van een ‘schokbestendige’ omgeving om zaken te doen. In een volatiele wereld wil je risico’s voorkomen of beperken.
Om een idee te krijgen waar je moet zijn, kun je kijken naar de Global Resilience Index van FM-Global. Voor deze ranglijst beoordeelden de risicomanagers van de verzekeraar 130 landen over de hele wereld op schokbestendigheid van ondernemersklimaat.
Nederland scoort hoog en staat op nummer 15 in de meest recente lijst die afgelopen week uitkwam.
Zakendoen in een solide omgeving
Maar hoe beoordeel je landen eigenlijk op schokbestendigheid? FM Global onderscheidt drie hoofdthema’s: economisch klimaat, algemene risicofactoren en productieketens. Die verdelen de risicomanagers onder in twaalf ‘drivers’. Denk bijvoorbeeld aan politieke en macro-economische risico’s, natuurrampen, cybercriminaliteit, infrastructuur, corruptie en de kwaliteit van de overheid.
Met een online tool kun je 130 landen over de hele wereld afgaan. Je ziet de score per land die loopt van nul tot honderd.
Laten we Nederland even pakken. Wij krijgen als land nét geen 9, de score is 89,1 van de 100. Nederland blinkt vooral uit door de uitstekende infrastructuur, het lage risico op natuurrampen en de lage corruptie.
In de top 10 van schokbestendige landen staan negen Europese landen, waarmee Europa dus opvallend goed scoort.
De Top 25:
- Noorwegen
- Denemarken
- Zwitserland
- Duitsland
- Finland
- Zweden
- Luxemburg
- Oostenrijk
- Centrale deel van de VS
- Verenigd Koninkrijk
- Oostelijk deel van de VS
- Nieuw-Zeeland
- Canada
- Frankrijk
- Nederland
- Ierland
- Australië
- Hong Kong
- België
- Tsjechië
- Singapore
- Westelijk deel van de VS
- Spanje
- Polen
- IJsland
Haïti heeft de laagste ranking in de index en komt op plek 130. Dit heeft te maken met het hoge armoedepercentage en het langzame herstel na de orkaan Matthew van 2007. Die storm van categorie 5 bracht enorme schade toe aan het Caribische land.
Venezuela staat op nummer 129 vanwege de hoge corruptie en de economische afhankelijkheid van olie.